Råd fra gjester

Hvilken støtte hadde våre gjester ønsket seg som barn?

Vi lytter til våre gjester. Lytter for å lære. Vi erfarer at innenfor problematikken vi jobber er våre gjester ekspertene. Vi skjønner at som hjelpere på incest/overgrepsfeltet kan vi bare til en viss grad bruke boklig lærdom. Vår viktigste kilde er å lytte oss inn i det våre gjester forteller oss.

En forteller modig. – Jeg skulle selvsagt ønske at noen sørget for at overgrepene tok slutt. At noen hadde trodd meg, og hjulpet meg å skjønne at jeg ikke hadde noen skyld i det som skjedde. Kanskje til og med fortalt med at det fint at jeg fortalte.

En annen mener at de voksne skulle visst om hvilke faglig gode hjelpetilbud som fantes. – Det er kanskje rart, men jeg ble ikke møtt på at jeg hadde positive følelser og oppfatninger av overgriper også. Han var en stygg demon og jeg var hans offer. Vent, litt. Denne mannen har også gitt meg fantastiske opplevelser som barn. Tatt meg med på treninger og fulgt meg opp. Som barn ville jeg at noen skulle forstå dette, ikke at han skulle komme i fengsel. Jeg ville bare at det ekle skulle stoppe.

Dine råd til de som jobber med utsatte barn i dag?

-Vi var også vanlige barn. Ikke lag oss problemer vi ikke har. Joda, så er opplevelsene vanskelige, men man er et vanlig barn også. Still krav, stimuler positiv aktivitet, og fortell meg at jeg er betydningsfull og viktig. Om jeg har et knust selvbilde, hjelp meg å reparere. Hjelp barnet å bli bevisst sine grenser. De er tatt bort. Det er vanskelig å skulle forholde seg til voksne på nytt og skape ny tillit, men la meg være et vanlig barn. Ikke la meg sluntre unna for at du synes synd i meg, forteller en gjest åpent.


Å være utsatt for seksuelle overgrep eller incest kan gi mange og forskjellige utfordringer.

Ofte tror utsatte at det er vanlig å ha det vondt innvendig, mens man tilsynelatende fikser livet helt fint. Man kan tenke at alle følelser og tanker er unormale, og noen kjenner på skam og skyldfølelse.

Noen er redde og engstelige sammen med andre mennesker, og den potensielle livsgleden blir med dette begrenset. Andre har samlivsproblemer og vansker med seksuell kontakt. Nakenhet generelt kan være vanskelig. Man vi beskytte kroppen sin mot ubehag.

Det er også normalt at man får et vanskelig forhold til mat. Noen synes det er vanskelig med tannlege eller nærgående undersøkelser av lege. Svært mange bærer en annerledesfølelse, og vet ikke at livet kan bli bedre.

Som vi så ofte sier: Du reagerer normalt på noe unormalt som har skjedd.

Alt dette er tanker du kan lufte med oss som jobber på Smiso. Du kan komme hit uten henvisning og uten å betale for det. De ansatte som jobber her er sammensatt for at du kan benytte deg av et bredt tilbud innenfor våre vegger. Sant, en eneste dør inn. Mange utfordringer kan løses for deg bak denne trygge døra. Vi har mange års kompetanse på overgrep og de seinvirkningene det fører med seg.

Hos oss får du hjelp til å ta frem dine ressurser og utnytte mulighetene til å styre livet i en retning som gjør livet bedre. Vi tåler deg og vi tåler å høre din historie. Og vi veileder deg videre i hjelpeapparatet dersom du har behov for det. Vi forstår at dette er svært sammensatt. Det er ikke uvanlig at vanskelighetene dine også omfatter utfordringer med å gå til legen, NAV, barnevern eller politi. Kanskje vi blir med deg dit du trenger å dra for å rydde litt. Vi skal hjelpe deg å navigere, så godt vi kan.

Vi er her – for deg.